С Т А Н О В И Щ Е
от
Проф. д-р Димитър Динков Младенов, дмн

Клиника по Урология, УМБАЛ „Александровска”, София

Относно: Приложението на Дио-Ренал®, капсули 500 mg/Dio-Renal, capsules 500 mg в медицинската практика за лечение и профилактика на уроинфекции и уролитиаза

Уроинфекциите са най-честите възпалителни заболявания при хората и заемат второ място след тези на белите дробове. Те се причиняват от неспецифични и по-рядко от специфични микроорганизми, които попадат в пикочните пътища (бъбреци, пикочен мехур и уретра) и са сериозен проблем в медицинската практика.

Лигавицата на уринарния тракт е входна врата за различни бактериални патогени, които са причинители на хронични и рекурентни инфекции. Най-честите причинители са грам-негативни бактерии (ешерихия коли, клебсиела, протеус, псевдомонас, серация, ацинетобактер), грам-позитивни бактерии (стафилококи, ентерококи), хламидии (хл. трихоматис), рядко гъбички (кандида албиканс), трихомони, гонококи, вируси, туберкулоза. За тяхното внедряване имат значение редица предразполагащи фактори – рефлукс, обструкция, урологични манипулации, екстракорпорална литотрипсия (ЕЛПК), имуносупресия, вродени аномалии, съпровождащи заболявания и др.

Инфекциите на пикочните пътища се лекуват главно с антибиотици и химиотерапевтици. Това води до появата на полирезистентни бактериални видове, основно грам-негативни. Ето защо се търсят нови алтернативни ефективни подходи и препарати за превенция и контрол на уроинфекциите, каквито са хранителните добавки.

Предлаганият на фармацевтичния пазар Дио-Ренал® капсули представлява нов, алтернативен препарат, който притежава диуретично, противовъзпалително и антимикробно действие. Той подобрява функционалното състояние на пикочно-половата система и е подходящ за продължителна профилактика на уроинфекциите. Представлява съвременна форма на хранителна добавка, която няма претенциите да лекува, но може да подпомогне активно лечението и профилактиката на уроинфекциите и уролитиазата.

drMladenov

Проф. д-р Димитър Динков Младенов, дмн
Клиника по Урология,
УМБАЛ „Александровска” ЕАД

Дио-Ренал® капсули съдържа традиционен стандартизиран сух екстракт от листата на бреза под формата на капсули. Той е растителен препарат от световен мащаб, описан още през 1898 г. от американското законодателство. Днес подобни препарати със същия състав се предлагат на нашия и световния фармацевтичен пазар.

Дио-Ренал® капсули е произведен според правилата на „добрата медицинска практика” от български производител. Той е сертифициран според директива 2003/94/ на Европейския съюз и българското законодателство. Използван е европейски екстракт, който гарантира качествения и количествения състав на продукта.

Една капсула за еднократен прием съдържа 500 mg стандартизиран сух екстракт от листа на бреза (Betulae folii extractum siccum), еквивалентни на 1,5 g – 3,0 g листа от бреза, съответстващо на 12 до 20 mg флавоноиди, определени като хиперозид, помощни вещества: калциев хидрогенфосфат, дикалциев фосфат, силикон диоксид, талк.

Дозировка и странични действия

Препоръчваната дневна доза е 1500 mg, а максималната – 2500 mg. Препаратът не трябва да се употребява от деца под 12 години. Странични действия и противопоказания на препарата не са регистрирани досега.

Механизъм на действие

Дио-Ренал ® капсули стимулира отделянето на вода от организма на човека по естествен начин, като минералният метаболизъм остава в равновесие. Това води до увеличаване на диурезата, ефективно елиминиране на песъчинки и камъкообразуващи вещества от организма и спиране развитието на бактерии. По този начин той повлиява благоприятно функционалното състояние на бъбреците и бактериалните инфекции на пикочните пътища (цистит, уретрит, пиелонефрит).

Приложение и предимства на Дио-Ренал® капсули при различни патологични състояния на отделителната система

1. Екстрактът от листа на бреза е традиционен, пречиства, избистря и увеличава количеството на урината по естествен начин и регулира хомеостазата в организма.
2. Той повлиява положително инфекцията на пикочните пътища и образуването на конкременти в тях. Не дразни бъбреците и минералният метаболизъм остава в равновесие.
3. Дио-Ренал® капсули е ефективен, безопасен за организма и има благоприятен ефект върху функционалното състояние на отделителната система. Той е много подходящ за продължителна профилактика след урологични оперативни интервенции, при уролитиаза и особено след екстракорпорална литотрипсия на пикочни камъни.
4. Диуретичното действие на препарата се дължи на флавоноида хиперозид (кверцетин-3-О-галактозид), което се засилва от съдържанието на калий в листата от бреза.
5. Съдържанието на феноли, монотерпенови глюкозиди и флавоноиди в листата от бреза определя ефективното действие на препарата срещу грам-положителни патогенни микроорганизми и е особено ефикасно при възпаление на отделителната система и жлъчните пътища.

Допълнителни действия

1. Ускорява отделянето и отвеждането на пикочна киселина с урината и облекчава симптомите при подагра.
2. Ускорява отделянето на жлъчен сок и подтиска възпалителния процес в жлъчката.
3. Подобрява състояния, свързани със задръжка на течности.

В заключение считам, че препаратът Дио-Ренал® капсули, произведен от фирма „Химакс Фарма” ЕООД, притежава необходимото диуретично, антимикробно, противовъзпалително, адстрингентно и урикозурично действие. Препаратът предпазва до голяма степен от задълбочаване на оплакванията при уроинфекции и подобрява качеството на живот на пациентите. Дио-Ренал ® капсули отговаря на необходимите хранителни и здравни изисквания и осигурява високо ниво на защита на потребителите.
Ние препоръчваме неговото приложение за лечение и профилактика на инфекциите на пикочните пътища, след урологични оперативни интервенции, при уролитиазата и след ЕЛПК. Той определено ще намери място в урологичната практика.

Преди започване на каквото и да е лечение е необходимо пациентът да се консултира с уролог.

гр. София

Проф. д-р Д. Младенов, дмн

sig