Защо напоследък е актуално да се говори за детоксикация?

Съвременният човек живее в стресова среда – храни се непълноценно, пие алкохол или сънотворни, за да заспи, и кафе, за да се събуди. Движи се малко, диша замърсен въздух, често е нетърпелив или апатичен – все крайни състояния, които вкупом водят до силно киселинна среда в организма. Затова и в последните години все по-често се говори за детоксикация.

Как точно този начин на живот се отразява на процесите в човешкото тяло?

В условията на повишена киселинност, клетките работят непълноценно. Променят се сигналите към клетъчната мембрана, синтезът на протеини и съответно реактивността на клетката се уврежда и тя не успява да се справи с нормалните си функции. В състояние на хронична интоксикация органите и системите, отговорни за очистването на организма, не са в състояние да поемат, неутрализират и излъчат натрупаните токсини. Те остават в кръвта или се натрупват в мастната тъкан. Затова се чувстваме уморени, замаяни, сприхави, с болки в ставите, високо кръвно, стенокардни пристъпи и т.н.

Има ли начин да се предотврати този процес?

Хубавата новина е, че има начин, лошата – че малко хора се запътват към него, докато са здрави. Грижата за здравето винаги започва от детоксикацията. Колкото по-често човек я прилага, толкова по-лесна става адаптацията му към здравословен начин на живот.

Как можем да проведем ефективна детоксикация?

Трябва да провеждаме режим на детоксикация минимум два пъти годишно (през пролетта и есента) по 30 дни и още два пъти (през лятото и зимата) по 10 дни.
Детоксикационният режим включва прием предимно на алкализиращи храни, намаляване наполовина на обичайните количества леко киселинни и средно киселинни храни и пълна забрана за силно киселинните. Естествено не бива да се забравя количеството вода – 40мл/кг тегло.

675_1

Д-р Диана Милушева –
медицински център „Здравословен живот“

Завършва медицина през 1990 г. в Медицински Университет – Варна. През 1994 година придобива специалност анестезиология и интензивна терапия в Медицински Университет – София.

Още в началото на лекарската си практика проявява интерес към алтернативните методи на лечение. Изучава хипнотерапия, бахова цветотерапия и прилага принципите на диетологията във възстановителния период след прекарано тежко заболяване. От 2011 година се занимава с холистична медицина. Изкуството в медицината е преди всичко да научиш здравия човек как да остане здрав. Затова основно място в холистичния подход заема профилактиката и здравната просвета.. Не трябва да се забравя, че грижата за здравето е на първо място грижа на този, който иска да бъде здрав, а целта на холистичната терапия е пациентът да стане колкото се може по-малко зависим от лекаря.

Освен промяна в начина на хранене, нужно ли е да се включат и помощни продукти, ускоряващи или подпомагащи този процес на очистване?

По време на детоксикация черният дроб и бъбреците са органите, подложени на най-голямо натоварване. За да бъде подпомогната тяхната очистваща функция, е наложително да се включи хранителна добавка с меко, но ефективно действие. Най-подходящи са екстрактите от корени на глухарче, листа на бреза, масло от бял трън, листа от малина и други.

Напоследък все по-често се говори за глухарчето? Доколко ефективно е неговото приложение?

Екстрактът от корени на глухарче има способността да засилва капацитета на черния дроб и по този начин да възстановява нормалната му функция. Освен това, данни от последните години за действието на екстракта от корени на глухарче предизвикаха световна сензация. В университета Уиндзор в Канада е проведено начално проучване, чиито резултати показват, че коренът от глухарче ефективно убива клетките с рак без никакви вредни странични прояви.

Има ли на българския пазар продукти, съдържащи стандартизиран екстракт от корени на глухарче?

Да, в продукта Дио-Ренал Детокс екстрактът от корени на глухарче е съчетан със стандартизиран екстракт от брезови листа, който от своя страна елиминира излишъците от пикочна киселина, токсини и вода в тъканите. Съчетаването на двата екстракта – от глухарче и бреза в Дио-ренал Детокс го превръщат в изключително подходящо средство за подпомагане процеса на детоксикация.


Режими за детоксикация